Aqua Anima
KAKO POTEKA POGLOBLJENO RAZISKOVANJE REKE
Spoznavanje rek temelji na globljem raziskovanju rek in njihovega pomena za prostor ter ljudi, ki v njem živijo. Temelji na predpostavki oziroma globokem vedenju, da so reke žive entitete s svojstvenimi kvalitetami, ki jih prinašajo v svet in s svojim tokom tkejo v prostor. Raziskovanje rek je že večletna dejavnost našega društva, ki se je začela z spoznavanjem in raziskovanjem naše domače, Kamniške Bistrice. Na primeru 33 km dolge reke, ki nam je s svojo kraji-no poznana in dostopna smo razvile načine za spoznavanje reke. Spoznavanje reke je intimen proces kot je spoznavanje katerega koli bitja, ki ga želimo spoznati. Daritev je odprto srce in iskrena misel ter pristna želja po tem, da jo spoznamo. Poslušanje reke, v občutkih in miselnih slikah, ko si ob njej je drugi vidik raziskovanja. Tretji, zelo pomemben, je poslušanje sanj. To so notranja delovanja. Raziskovanje zunanjega življenja reke vključuje raziskovanje legend in mitov povezanih z reko in pokrajino. V mnogih je moč narave sprevržena in skrita, vendar pozorno branje med vrsticami pri-naša ključe vrat do novih spoznanj. Rastje, ki jo obdaja, njen živalski svet, njen značaj in kamenine - fiziognomija reke oz. biologija podaja odgovore za spoznanje reke. Žalostno pa vendar - raziskovanje industrije, ki se je razvila na območju reke, tudi odgovarja na vprašanje o značilnosti reke. Reke so energijsko močna središča, ki podpirajo rast podobno njeni lastni kvaliteti. Kar opazujte, različne industrije so se razvijale na različnih rekah oz. v njihovi bližini in to, verjemite ni naključno. Kvaliteta reke je sprevrženo izkoriščena za interese kapitala, ki se podpira z njeno močjo.
PROJEKTI: RAZVOJNI CENTER PRIPOVEDOVANJA ZGODB ZA NARAVO
*
EKOARTIVIZEM:
Rdeče kapice Nove dobe
*
ZOOMANTIJA
*
KLIC PREBUJENJA ZA ŽENSKE NOVE DOBE
*
KIRON KOT RAZISKOVALNI CENTER GLOBLJIH RAZSEŽNOSTI KONJ
*
POGLOBLJENA EKOLOGIJA ZA OTROKE
*
VEGANSKI NAČIN ŽIVLJENJA
*
PONOVNA POVEZAVA ČLOVEKA Z ZEMLJO: ZAČNIMO PRI SVOJEM VRTU
*
KLESANJE: POGOVOR S KAMNOM
*
ŽENSKE, KI SADIJO DREVESA
*
ZALOŽBA TERRA ANIMA
*
VILINSKE LUČI
*
AQUA ANIMA
Aqua Anima
VPLIV REKE NA PROSTOR IN LJUDI, KI ŽIVIJO OB NJEJ
Večina nas živi ob rekah ali pa vsaj živimo v dolini, ki jo je ustvarila reka. Ta velika dama, ki teče že milijone let in se razvija v svojevrstno bitje, ki mu nikjer na svetu ni para, močno vpliva na nas, naj se tega zavedamo ali ne. Vsaka reka ima svoj značaj, svoje poslanstvo. Nekatere so povezane s kozmičnimi sistemi, druge z zdravilnimi procesi, spet tretje z določenimi duhovnimi učenji. Ljudstvo, ki živi ob določeni reki bi lahko bilo ljudstvo zdravilcev, ob drugi ljudstvo poetov, spet ob tretji bi se lahko razvilo ljudstvo čisto druge kvalitete. Ljudstvo, ki živi ob reki se hočeš nočeš razvija v skladu z njo, na vse premnoge ustvarjalne načine, ki jih je zmožen človek, saj ona daje taktirko in nas napaja. Spoznavati svojo reko pomeni začeti spoznavati najvišji potencial svoje duše, sodelovanje z njo in učenje od nje pa pot do realizacije le-tega. V sodobnem svetu smo reke onesnažili in jih ujeli v (s)truge, lahko potem sploh vplivajo nas? Kak-šen je duhovni vpliv reke na človeka v sodobnem svetu? Pomeni, da nimam čustvene jasnosti, če je moja reka kalna, motna, onesnažena? Je moje življenje v naprej usmerjeno brez mojega vpliva in se počutim ujeto, ne glede na to, kako iščem svoje lastni izraz in svobodo, ker je moja reka regulirana in kanalizirana? Jezovi zajezijo pretok življenjske sile ne le reki, temveč tudi ljudem ob njej. Je torej moja življenjska sila zajezena, omejena? Vse to delno drži in tudi zato zaščita rek ne bi smela biti ekološko gibanje zgolj peščice posamezni-kov, pač pa bi moralo postati težnja vsakega človeka, da zaščiti svojo reko, zaradi nje in zaradi sebe. Zato v Terra Animi razvijamo različne načine s katerimi želimo, da človek splete poglobljen odnos z naravnim svetom, kajti ko enkrat začutiš stisko ali blagoslov naravnega sveta, potem veš, da nisi več ločen in takrat se pravi razvoj šele začne.
Verjamem pa, da je moč reke velika in da se njena bit, njena esenca ne izgubi v navlaki onesnaženosti. To ne pomeni, da ji je lahko in da je vseeno v kakšnem stanju je. To pomeni, da je komunikacija z njo še toliko bolj pomembna. To pomeni, da je pomembnost tega, da jo ne samo spoznamo pač pa prepoznamo v njeni veličini izrednega pomena. Za nas in našo reko je življenjskega pomena, da prepoznamo njeno veličastno bit pač in ji pojemo hvalnico v obstoj. Da se ji zahvaljujemo in jo častimo v vsej njeni veličini - zakaj s tem ji vračamo moč in ji pomagamo pri regeneraciji sebi pa omogočimo duhovno rast.
Projekt za poklon rekam Bistvo projekta za reke je poklon tem velikim damam, čaščenje tega kar so in s tem prinašanje njihovih kvalitet nazaj v svet. To počnemo na različne načine: preko umetnosti pripovedovanja zgodb, pisanja člankov, organiziranja izletov k rekam in drugih aktivnosti, katere v največji meri poganja Špela Kaplja.
Ker stvari potekajo zunaj in znotraj, ker zunanjih svetov ni brez notranjih in se tudi vsaka zunanja akcija začne z notranjim vzgibom. Naj povem, da se je tudi spoznavanje Bistrice začelo kot osebna izkušnja globokega prijateljstva, kot pristen pogovor z reko, ki je postal vsakodnevna praksa in me-ne osebno začel spreminjati na mnogih ravneh. Pravzaprav je za mojo rast v veliki meri zaslužna moja draga Kamniška Bistrica. Kako povedati zgodbo mene in moje reke? V resnici je to zgodba strtega srca, ki je popolnoma zaprlo vrata pred tem, da bi še kdaj ljubilo. Zgodba telesa brez življenja, s ciklom, ki se je zaustavil in krvjo, ki je izginila. Puščava… Moje komunikacije z reko so veliki meri potekale preko sanj. Reka me je v sanjah učila o sebi in sestavljala mozaik zgodbe. Najbolj osupljivo je, da so bila sanjska sporočila prilagojena moji stopnji razvitosti. Skupaj z njimi sem rasla. Tukaj naj samo dodam, da ko sem dvignila jez in se odprla poslušanju rek, so se poleg Bistrice v sanjah oglasile še druge ter bogatile moje vedenje in razume-vanje o njih. V resnici je bila molitev reki, ena in edina stvar, ki sem jo lahko zares naredila. In potem vračanje. Vračanje domov. Vračanje v čutnost. Opazovanje žarkov sonca na njeni gladini, prepuščanje žar-kom na golem trebuhu. Sanje o ženskah, ki plešejo ob reki ponoči in vračanje k senzualnosti. Čutenje toka, čutenje reke znotraj. “Drzni si čutiti, drzni ljubiti…” Neskončno krat sem se sprehajala ob njej, raziskovala stezice do njenega izvira in ji sledila k izlivu. Poslušala njeno pripovedovanje in ga sestavljala v zgodbo. Moja zgodba z reko je zgodba ženske, ki se je s pomočjo reke vrnila v Življenje. Je zgodba o puščavi, ki je postala rajski vrt. Moja zgodba je obljuba, da jih častim s tem kar znam in imam ter tako prenašam njihovo modrost med ljudi ter jih tako navdušujem k temu, da jih spoznajo, častijo in ZAŠČITIJO! Delovanje je potrebno tako zunaj kot znotraj, eno brez drugega nima prave vrednosti. V svojih raziskovanjih se udeležujemo tudi izobraževanj, v Kamniku sem se udeležila izobraževanja Vodne zgodbe, kjer sem se podrobno spoznala z vodnimi značilnosti Kamniške Bistrice in drugih vodnih virov pod vznožjem Kamniških Alp, ki so bogata zakladnica vode. SPOZNAJTE ŠPELO KAPLJA in zgodbo o tem, kako se je začelo njeno intimno spoznavanje rek
AKTIVNOSTI PROJEKTA ZA POKLON REKAM:
Ljubezenska pisma rekam Reke so edinstvene uresničevalke kvalitet razvoja in prinašalke pozitivnih sprememb. Spoznati reko ob kateri živimo pomeni spoznati svoj potencial, vzpostaviti odnos z njo, pomeni vpisati se na unikatni tečaj rasti, ki vodi k izpolnitvi osebnega potenciala. S tem namenom smo pripravile Ljube-zenska pisma rekam in ženskam, ki živijo ob njih. Preko njih smo mnogim predstavile njihovo “domačo” reko in jim pomagale, da z njo ter s samimi seboj, vzpostavijo odnos. Reke za katere so na voljo ljubezenska pisma: Kamniška Bistrica, Krka, Soča, Kolpa, Ljubljanica. Pišite Špeli (kapljaspela@gmail.com) in naročite izvod zase ali prijateljico, sestro,…
Aqua Anima
Poglobljeno doživljanje slovenskih rek – izleti k izvirom Na svoje raziskovalne izlete povabimo tudi druge. Na obisk k Muri smo se podali v družbi ornitologa ter tako združile poglobljeni vidik spoznavanja reke z biološkim. Kasneje je bil članek o Muri objavljen v reviji Sensa. Takih izletov načrtujemo še več, postanite član našega društva in se nam pri-družite pri raziskovanjih.
Aqua Anima
Pripovedovanje zgodb za reke Pripovedovanje zgodb za reke je petje ljubezenske pesmi skozi zgodbe. Je čaščenje njihove iskrive esence, ki kljub temu, da je njena struga regulirana in njen tok presekan z jezovi, še vedno živi in ustvarja. Zgodbe za reke nastajajo preko globokega poslušanja reke, preučevanja legend in mitov ter njenih bioloških značilnosti. Z njimi pomagamo reki in dvigujemo zavedanje o pomembnosti zaščite rek.
Aqua Anima
CENTER TERRA ANIMA Nastanek
Delovni čas & kako do nas
Najem za dober namen
Spanje na seniku
TERRA ANIMA PROJEKTI KONJESRČNI KIRON KOLEDAR
KONTAKT:
terraanima.info@gmail.com
ali 041 980 876 - Špela
DRUŠTVO za poglobljeno ekologijo TERRA ANIMA O nas V medijih
Članstvo
Pogled nazaj